Totalt 6,3 miljarder kronor, så mycket betalar Svenska kyrkans församlingar och kyrkofonden in till pensionskassan vid årsskiftet 1999–2000. Nu tar Kyrkans pensionskassa över ansvaret för att förvalta pensionskapitalet och se till att Svenska kyrkans drygt 11 000 pensionärer får sina pensionsutbetalningar varje månad.
Långsiktigt och hållbart
Målet är en kostnadseffektiv förvaltning av tjänstepensionen, som ger bra avkastning och har fokus på hållbara och etiska investeringar – och sedan starten har Kyrkans pension funnits med i toppen när totalavkastningen för svenska pensionsförvaltare jämförs. Exempelvis avkastade Kyrkans pension under åren 2019-2023 i genomsnitt 8,6 % att jämföras med branschsnittet som var 6,2 %
Att ligga steget före, arbeta långsiktigt och tänka utanför boxen kännetecknar Kyrkans pensions investeringsstrategi. År 2010 tar man steget och börjar investera i fastigheter genom Lönnbacken Fastigheter – idag Fastighets AB Stenvalvet. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter och bidrar på så sätt till välfärdssamhället samtidigt som det investerade pensionskapitalet växer. Tio år senare, år 2020, är det dags för Kyrkans pensions första infrastrukturinvestering, ett sätt att sprida risken och inflationsskydda en del av portföljen i oroliga tider.
Kyrkans pension tar form
2021 ombildas Kyrkans pensionskassa till en tjänstepensionsförening och blir därmed en organisation av publikt intresse med det nya namnet Kyrkans pension. Vi placerar idag i fyra olika tillgångsslag: aktier, räntebärande värdepapper, fastigheter och alternativa placeringar. Fördelningen är viktig för att få så bra avkastning som möjligt på pensionspengarna till en begränsad risk.
I takt med ökade lagkrav och ett växande pensionskapital har Kyrkans pensions organisation förstärkts med nya kompetenser, bland annat inom försäkringsadministration, redovisning, kapitalförvaltning, riskhantering och hållbarhet.